Orthopedische revalidatie
Orthopedie is de leer van het steun- en bewegingsapparaat. Hiermee worden de botten, gewrichten, spieren, pezen en banden bedoeld.
Orthopedische revalidatie is bedoeld voor mensen die een orthopedische operatie hebben ondergaan. Daarnaast kan het zijn dat u door een orthopeed wordt verwezen naar een fysiotherapeut om een eventuele orthopedische operatie te voorkomen. Ook komt het voor dat mensen naar een fysiotherapeut worden verwezen voor prehabilitatie. Dit betekent dat u voorafgaand aan een operatie werkt aan uw fitheid om de operatie beter te kunnen doorstaan en het herstel na de operatie te versnellen. Wij werken hierin onder meer samen met het Radboudumc in het Fit4Surgery project.
Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties zoals een totale heupprothese, knieprothese, voorste kruisband-, meniscus- of kijkoperatie.
Bij orthopedische revalidatie kun je ook denken aan therapie voor het herstel na een trauma als gevolg van een ongeval, bijvoorbeeld botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- of elleboogklachten.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode te beginnen met de revalidatie.1 Dit om de beweeglijkheid, spierkracht en stabiliteit op een verantwoorde manier zo snel mogelijk weer op te bouwen. Uw arts geeft meestal aan wanneer u mag starten met fysiotherapie. Het doel van de revalidatie is verschillend per persoon. Deze wordt samen met u vastgesteld naar aanleiding van uw wensen en mogelijkheden. Bij de één kan dit zijn sport oppakken op het oude niveau, bij een ander kan dit meer op algemeen dagelijkse activiteiten of werk gericht zijn.
Bandholm T & Kehlet H. Physiotherapy exercise after fast-track total hip and knee arthroplasty: time for reconsideration? ACRM. 2012; 93(7): 1292-1294.