Wat is oncologie-fysiotherapie?

De oncologie-fysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met kanker tijdens de verschillende fasen van het ziekteproces.

Fysiotherapie is mogelijk in verschillende fases van de behandeling van kanker, ook wanneer blijkt dat genezing niet meer mogelijk is, in de palliatieve of terminale fase. De behandeling start met een intake en onderzoek waarbij je hulpvraag en de problemen worden geïnventariseerd. Vervolgens maken we samen een individueel behandelplan

Fysiotherapie in de behandelfase

Oncologische revalidatie zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijke last hebt van de behandeling voor kanker. Door regelmatig te bewegen blijf je beter in conditie en heb je minder last van vermoeidheid. In de behandelfase liggen de doelen op het onderhouden van kracht en conditie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat trainen tijdens de chemotherapie, onder begeleiding van een fysiotherapeut, een positieve invloed heeft op de uitwerking hiervan. Mensen kunnen de chemotherapie beter verdragen en de doseringen hoeven minder vaak bijgesteld te worden. Ook verminderd de kans op chronische vermoeidheid.

Fysiotherapie in de herstelfase

Ook na de medische behandeling kan een fysiotherapeut helpen met het verlichten van de bijwerkingen zoals pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, spierzwakte, stijfheid van gewrichten en spieren, conditieverlies en vermoeidheid
Dit kan op vele manieren. Hierbij kun je denken aan:

  • Het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, door (thuis)oefeningen en trainingen in een fitnessruimte.
  • Advies en mobilisaties bij stijfheid van spieren en gewrichten, bijvoorbeeld stijfheid van de schouder na borstkanker.
  • Advies en begeleiding bij het hervatten van werk en sport.
  • Hulp en advies bij vermoeidheid, pijn, benauwdheid, lymfoedeem, huidverandering, littekenproblematiek en spanningsklachten.
  • Signaleren van psychische of sociale problemen.

Fysiotherapie in de palliatieve fase

Wanneer duidelijk wordt dat er geen zicht meer is op genezing, leert de oncologie-fysiotherapeut je als patiënt omgaan met de beperkingen die het ziekteproces met zich meebrengt. Daarbij is de behandeling eveneens gericht op het opbouwen of behoud van conditie en functioneren in het dagelijks leven.

Fysiotherapie in de terminale fase

In de terminale fase kunnen jouw wensen en doelen steeds veranderen. Ook dan kan de oncologie-fysiotherapeut begeleiding bieden om je functioneren zo optimaal mogelijk te houden. Kwaliteit van leven staat hierbij uiteraard voorop.

FysioHub-Nijmegen is aangesloten bij