Wat is Oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een behandeling die zich richt zich op het lymfesysteem: het stelsel van lymfevaten en lymfeklieren dat de vochthuishouding van het totale lichaam reguleert en afvalstoffen opruimt. Als bepaalde bloed- of lymfevaten (tijdelijk) minder goed functioneren, kunnen er vochtophopingen ontstaan. Het meest bekend is oedeem in een arm na een operatie of in de benen bij vaatproblematiek. Meestal is er een verminderde afvoersnelheid van vocht. Oedeemtherapie is gericht op het stimuleren van vochttransport in de juiste richting en het verhogen van de snelheid waarop dat vocht afgevoerd wordt. Door de lymfetechnieken die worden toegepast verminderen bovendien de stressreacties van het lichaam en worden nieuwe, kleine lymfebanen gevormd.

Wanneer naar een Oedeemtherapeut?

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymf)oedeem. Dit is een abnormale vochtophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Oedeemtherapie kan een gevolg zijn van kanker, bloedvat-problemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De Oedeemtherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en massage die het vocht afvoerende systeem bevordert. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid.

Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid. Ontspanning, beweging en een goede ademhaling hebben een gunstig effect op het transport van vocht. Daarom bestaat de oedeemtherapie uit verschillende elementen:

  • Manuele lymfedrainage: een specifieke massage ter stimulering van het lymfesysteem.
  • Lymftaping: tapetechniek waardoor de lymfestroom toeneemt en gebruikt kan worden om littekens te behandelen.
  • Oefentherapie/training: met bepaalde oefeningen is het mogelijk om de lymfstroom te bevorderen. Tevens wordt de betreffende ledemaat beweeglijker en uw algehele conditie zal toenemen.
  • Leefadviezen om u te helpen met uw oedeem en/of klachten om te gaan.
  • Compressietherapie: om de behandeling te ondersteunen, zal er een bandage worden aangelegd, om zo het vocht niet de gelegenheid te geven in het aangedane gebied terug te keren.
  • Therapeutisch Elastische Kous: indien het oedeem verminderd is zal deze kous aangemeten worden om het behaalde resultaat te handhaven.